2013. június 28., péntek

2013.06.28 - EURUSD

  Elérkeztünk ennek a hétnek az utolsó kereskedési napjára, mivel a tőzsde hétvégére bezár. A jó hír az, hogy kaptunk egy beszállási pontot, amit az előző napi bejegyzésemben részletesebben jellemeztem. A pozíciót megnyitottam, most az a nagy kérdés, hogy mi legyen a továbbiakban, itt a hétvége, most sajnos nincsen arra lehetőség, hogy figyeljem az árfolyam alakulását akár egész éjszaka, így nem is tudnék reagálni a nem kívánt eseményekre.

*   *   *   *   *
A pozícióval kapcsolatos fontos kérdések
  - Miként menedzselem? 
  - Milyen gazdasági események várhatók a következő héten? 
  - Bent hagyom-e hétvégére?
*   *   *   *   *
  Nagyon fontos, hogy számításba vegyem azt, hogy milyen hírek és bejelentések várhatóak a jövő hét elején, még fontosabb hétfőn. Mivel nem tudok hozzá nyúlni a pozícióhoz a hétvége folyamán és még a spred-et is széthúzzák fontos gondoskodni arról, hogy ne stoppolódjon ki a pozícióm ezen dolgok hatására.
  De mindenek előtt át kell gondoljam, hogy bent hagyjam vagy a nap végén bezárjam a pozícióm és várjak egy újabb beszállóra.
  A mai nap gazdasági eseményeinek nagy része már kijött, a várakozásokat (előrejelzéseket) kissé felül is múlták, ami jó az eurónak. A nap hátralevő részében még várhatóak az USD-re adatok, meglátjuk milyenek lesznek, kell-e reagálnom rájuk.
*   *   *   *   *
Gazdasági események
Aktuális  Előrejelzés Előző
EUR Havi Német kiskereskedelmi eladások 0,8% 0,4% -0,1%
EUR Havi Francia fogyasztói kiadások 0,5% 0,0% -0,5%
USD Beszerzési Menedzser Index (MPI) "Chicago" 51,6 55,5 58,7
USD Felülvizsgált fogyasztói hangulat 84,1 83,1 82,7
*   *   *   *   *        
  Nagyon fontos, hogy megvizsgáljam, hogy az árfolyam a mai napon felül tudja-e szárnyalni az 1,3100-as szintet, ha igen, akkor jó eséllyel egy támaszként fog szerepelni a továbbiakban. Ez a kérdés is hozzá tesz, majd a nap végén meghozandó döntésemhez, hogy hagyjam-e a pozíciót a hétvégére?

*   *   *   *   *
  Minden adatnak a birtokában vagyok, volt egy FOMC tag (Jeremy C. Stein) által intézett beszéd, melynek hatására (várhatóan) esett a devizapár értéke. Mivel a terítéken levő téma az USA-ban a kötvényvásárlás beszüntetése, így gondoltam, hogy Stein arról fog beszélni. Valószínűsítettem, hogy nem fogja azt mondani, hogy Bernanke ezzel kapcsolatos terve nagyon rossz a gazdaságnak, így várható volt a dollár erősödése a beszéde miatt. A pozíciót ezek miatt bezártam 1,3100-nél, amit jól tettem, mert jelen pillanatban 1,3000 körül mozog a kurzus.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK

2013. június 27., csütörtök

2013.06.27 - EURUSD

  A mai kereskedés során kijött a várt foglalkoztatási adat, a várakozásoknak megfelelő volt a mértéke, ennek hatására az árfolyam nem mozgott jelentőset.

  Az 1,300-as szint tartotta magát, így egy dupla alj alakult ki, ami technikai szempontból egy longos szignál. A kérdés az, hogy a sok shortot zárták-e a kereskedők, vagy az ECB elnöke által említett kamatcsökkentés hatására az ECB nem hagyta az árfolyamot tovább csökkenni. A dupla alj technikai szempontból igencsak releváns, ez az alakzat h1-s charton a legszemléletesebb. Az alábbiakban a H1-es chart látható.
  A bekarikázott részek mutatják a visszapattanást. A pénteken megjelenő adatok még változtathatnak a kurzus emelkedésén, de nem igazán erősek. 

  Összefoglalva: több jel esik egybe, melyek arról tájékoztatnak, hogy ez a szignál erősnek ítélhető: 
    - Az árfolyam visszapattant (2X tesztelte) az 1.300-as erős szintről. Ez a szint a kerek számok pszichológiai hatása miatt is erősnek mondható.
    - Az ECB elnöke kamatvágást fontolgat és olcsó likviditást készül adni a piacnak. (Ez azért érdekes, mert az árfolyam relatív alacsonyan van. Érdeke az ECB-nek is, hogy feljebb menjen, mivel ha kamatot vágnak az árfolyam esni fog.)
    - Az USA jegybankjának (FED) az elnöke, Bernanke azt nyilatkozta, hogy amennyiben a gazdaság az elvárásoknak megfelelően fog teljesíteni, a mostani gazdaságélénkítő monetáris politikájukat év végéig a felére, következő évig (2014) pedig megszüntetik.
    - Azt lehet olvasni amerikai lapokban, hírportálakon, hogy a dollárt túlárazták, így egy kb. 100-150 PIP-es gyengülés lehet az árfolyamában.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK

2013. június 26., szerda

2013.06.26 - EURUSD

  A mai napon kitartott még a múlt héten elindult eső trend a vizsgált devizapáron. Az esést továbbá elősegítette az ECB-elnökének beszéde is, aki többek között a további euro-alapkamat csökkentéséről beszélt. A piac spekulánsai az elvárásoknak megfelelően reagáltak a ma reggeli beszédre. 
  Az EURUSD H1-es grafikonja látható itt fennt. A mai árfolyam iránya bele illik az elmúlt napok irányába, két ellenállást is tesztelt az árfolyam, de végül letörte azokat. 
  Holnap érdekes adatok jönnek ki, amikre érdemes odafigyelni, mivel egy 70-100 PI-es korrekciót is elkaphatunk. Ezt arra alapozom, hogy az esés nagyon intenzív és az előzőek alapján ezt a korrekciós mozgást láthatjuk. Az alábbiakban a H4-es chart látható.

  Az USA politikája, miszerint az olcsó likviditást csökkenteni, majd kivezetni tervezi a piacról és az EUR-val kapcsolatos hírek, nyilatkozatok igencsak a pár kurzusának csökkenését indokolják. Összefoglalóan azt a monetáris politikát, amit az USA beszüntetni tervez, hasonló irányt tervez monetáris politikája céljaként bevezetni az Eu. A beszüntetés hatására a dollár erősödik, a hír hallatán az euro csökken. 
  Amennyiben a makroadatok mind a két régió esetében az eddigiekhez hasonlóan alakulnak a további EURUSD bearish iránya megalapozott. Ha tovább menően boncolgatjuk ezt a témát, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kurzus árfolyamában benne van egy emelkedés, mivel relatív alacsonyan jár az árfolyam (az EUR - kamatvágás híre miatt). Mivel, ha kamatot vág az ECB, akkor törvényszerűen esni fog az árfolyam és előtte valószínű, hogy kicsit felhúzzák az árfolyamot, hogy legyen honnan leesni.
  Másik esetben beharangozzák, hogy mikor várható a kamatvágás, ezt a hírt a piac addigra beárazza, így nem lesz jelentős mozgás.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK

2013. június 25., kedd

2013.06.25 - EURUSD

  A ma reggeli kereskedésben folytatódott a kivárás szakasza, nem volt jelentős volatilitása az árfolyamnak. Az előbbi bejegyzésben említett új lakás-eladások adat is pozitívnak minősült, ezáltal a FED elnökének várakozásait, támasztja alá. Ez az adat mondhatni egy csepp a tengerben, de mindenképpen pozitív, hogy a bejelentésre a piac okosan és következetesen reagált. A hír, miszerint a FED által nyújtott olcsó likviditást mérsékelni, majd beszüntetni tervezik (ha a makro-gazdasági adatok is ezt a lépést támasztják alá az elkövetkező időben) tovább erősödik. A piacnak ez a mai adat is egy visszaigazolást adott, hogy a Bernanke-beszédet követő beárazódást a gazdasági teljesítmény is alátámasztja.
  Ha viszont megvizsgáljuk az  USA-ban a mai napon megjelent fontosabb híreket, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a lakás-eladásokon kívüli adatok is pozitívnak mondhatóak.
*   *   *   *   *

  •  Tartós használati cikkek rendelésállomány (USD)   -   0,7%
  •  Fogyasztói árindex                                                       -   81,4 (előző: 74,3)
  •  Új lakás-eladások                                                        -   476e (előző: 466e)
*   *   *   *   *
  Mindazonáltal az USA-t erősítő tényeken kívül volt ma egy másik hatás is az EUR-felől. Az európai központi bank (ECB) elnöke, Draghi beszédében arról  beszélt, hogy az európai monetáris unió nem olyan rugalmas, mint Németország; és a gazdaság fejlődéséhez jól átgondolt monetáris politikát kell folytatni. A bankszektor a monetáris politikának a közvetítője, rajtuk keresztül jut el a monetáris politika hatása a cégekhez és az emberekhez. Ezek tükrében szükséges, hogy jól együtt tudjanak működni a bankokkal, hogy minél sikeresebb lehessen a monetáris politika. 

    Most nézzük meg, hogy a fent említettek, hogyan befolyásolták az EURUSD kuzrusát. 
  A hétfői nyitás óta volt egy kis emelkedés, de a nyitási árfolyam közelébe 2-3 óra leforgása alatt visszaküldték a mai napon kijött adatok és az ECB elnökének beszéde az árfolyamot. 
  Az értékelésem úgy szól, hogy az USD-re kijött kedvező adatok hatására erős maradt a dollár, megindult egy természetes korrekciós emelkedés, de Mario Draghi beszéde alapot adott a további short-ok megkötésére. Az 1.3060-nál húzódó ellenállás még megfogta az árfolyam esését, így kb. 80 PIP-es esésnél megállt az árfolyam.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK

2013. június 24., hétfő

2013.06.24 - EURUSD


  A mai napon kismértékű mozgás volt az EURUSD páron, ezt a gyenge hétfői kezdést annak tulajdonítom, hogy nem volt ma jelentős hír, ami megmozgathatta volna az árfolyamot. 
  Ha tovább boncolgatom ezt a témát, akkor azt a következtetést vonhatom le, hogy az elkövetkező időszak a Fed elnökének a múlt heti beszéde miatti esés utáni kivárás, vihar utáni csend. A múlt heti esés oka, hogy Bernanke beszédében (http://bcove.me/ab133b2t)(06.19-én) a kötvény vásárlások (olcsó likviditás) mérsékléséről, hosszabb távon beszüntetéséről beszélt. Ennek a hosszútávú tervnek a hatására a pár közel 350 PIP-et esett, és az intenzív esés 06.24-ig kitartott.
  Technikai elemzés alapján 1.3080 és 1.3055 közötti szint egy erősnek mondható ellenállás, amelyről a visszapattanás igencsak szemléletes. Egy ekkora esés után a 40-50 PIP-es emelkedés még nem mondható trendfordítónak, de az elkövetkezendő napokban várhatunk olyan fundamentumokat, amelyek, ha Bernanke várakozásainak ellent mondanak, akkor az árfolyam vissza erősödhet.

  A héten érdemes figyelni az USA- új lakás eladásait, amit kedden publikálnak 16.00-kor (Magyar idő szerint), ha ez az adat a várakozásokat jócskán alul múlná, azt a piac dollár gyengítőként értelmezné. A másik adat, ami jelentős változást okozhat csütörtökön 14.30-kor fog kijönni, ez egy munkanélküliségi adat, amely csökkenése lehet jótékony hatással a devizára, ellenkező esetben Bernanke várakozásainak nem tesz eleget ez a fontos mutató, ami LONG-irányba támogatná meg a vizsgált devizapár kurzusát.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK