2014. szeptember 8., hétfő

New Yorkban már megkezdődött az Alibaba road showja!

Kedvező képet mutat a megjelent ársáv alapján az Alibaba részvénykibocsátásának az árazása. A sáv szintjei 60-66 dollárközé tehetőek, melyek szerényebb értékek az elemzők által megbecsülteknél. Az ársáv tetejével számolva a cég értéke 163 milliárd dollár lehet, mely az elemzők korábbi 200 milliárd dolláros konszenzusánál jelentősen alacsonyabb. Az alul árazottságot az is alátámasztja, hogy a visszafogottabb szemléletű elemzők is 180 milliárd dollárra értékelik az Alibabát. Mindezek alapján van a cég papírjaiban potenciál. További pozitívum, hogy a Yahoo 120 millió darabra csökkentette a birtokában levő Alibaba részvényekből eladni kívánt részvények mennyiségét. Mellyel a későbbiekben legalább 16%-ban tulajdonos marad az a kínai internetes óriásban.



A befektetők csupán azt akarják elkerülni, hogy az Alibaba nehogy a májusi Facebook IPO sorsára jusson, mely a bevezetéskori túlárazottságának köszönhetően mélyrepülésbe kezdett. 

A kibocsátás méretét tekintve az Alibaba indulhat a világ legnagyobb résvénykibocsátása címért, mivel ha a maximális értéket, a maximális áron értékesítik, akkor 24 milliárd dollár fölé is mehet a tranzakció mérete. A 24 milliárd dolláros volumennel maga mögé utasítja az USA eddigi legnagyobb részvénykibocsátását a Visa-t, valamint megelőzheti a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátását a Bank of China-t, ami 22 milliárd dollár volt.